Helsearbeiderfaget
En helsefagarbeider gir omsorg, og utfører grunnleggende sykepleie til mennesker i alle aldre.
Helsefagarbeideren tar vare på pasientens og brukerens behov for helhetlig omsorg, ernæring, grunnleggende sykepleie og miljøarbeid. Som helsefagarbeider skal du kunne yte profesjonell helsehjelp, kunne utføre grunnleggende førstehjelp og ivareta pasientsikkerhet.
En helsefagarbeider har varierte arbeidsoppgaver og kontakt med mennesker i alle aldre. Noen er syke og andre kan ha nedsatt funksjonsevne eller skal trene seg opp etter en ulykke.
Du kan arbeide på ulike steder som på sykehus, sykehjem, hjemme hos mennesker som trenger helsehjelp, i psykiatrien og i rusomsorgen.
Arbeidsoppgavene til en helsefagarbeider varierer, og er avhengig av pasienten eller brukerens behov.
Vanlige arbeidsoppgaver for helsefagarbeideren kan være:
- planlegge og gjennomføre grunnleggende sykepleie for akutt eller kronisk syke og mennesker med sammensatte og komplekse behov
- sette i gang forebyggende og behandlende tiltak innen eget ansvars- og kompetanseområde
- bruke elektronisk pasientjournal og dokumentere forhold om pasienten og hva slags helsehjelp som gis hvorfor
- assistere med personlig hygiene, påkledning, forflytning og trening for å opprettholde brukerens funksjonsnivå
- bruke tilgjengelig velferdsteknologi som for eksempel trygghetsalarmer, lokaliseringsteknologi (GPS), elektroniske medisindispensere
- tilberede måltider og kartlegge ernæringssituasjon
- miljørettede tiltak og aktiviteter
- utføre førstehjelp ved behov
Helsefagarbeideren skal bidra i folkehelsearbeidet ved å forebygge ensomhet og bidra til god livskvalitet for pasientene og brukerne. I tillegg skal helsefagarbeideren bidra til at pasienter og brukere mestrer i hverdagen og legge til rette for et aktivt liv.
På de fleste arbeidssteder må du regne med å jobbe turnus. Det betyr at du må jobbe på dag, kveld, natt og noen helger.
Yrkestittelen helsefagarbeider erstatter de tidligere titlene hjelpepleier og omsorgsarbeider. Helsefagarbeider er en beskyttet tittel og du må ha autorisasjon fra Helsedirektoratet.